„От Благовец до Гергьовден“

„От Благовец до Гергьовден“

„От Благовец до Гергьовден“

По повод 25-ти март, „Благовещение“, децата от  четвърта подготвителна група „Мики Маус“ с учители г-жа Снежана Кателиева и г-жа Веселина Овчарова  пресъздадоха цикъла от пролетни празници „От Благовец до Гергьовден – празник на младостта, на пукналата пролет“.

В дните на подготовката малките възпитаници получиха  познания за пролетните народни празници „Благовец“, „Лазаровден“, „Великден“ и „Гергьовден“, като съкровищница на ценни качества на българина и неговата нравствена красота и естетика.

С песни, танци и много настроение децата показаха познания за фолклорното ни богатство. Празникът „Благовец“ бе отбелязан с кукерите, които прескачаха огъня и казваха наричания, а красивите лазарки поздравиха стопаните с лазарски песни и танци. За  „Цветница“ и „Гергьовден“ децата изпълниха много песни и стихотворения, а след това се полюляха на Гергьовската люлка както повелява традицията. Фолклорът, съхранил българския дух и ценности през вековете, предаван от поколение на поколение, бе основа на великолепното тържество на децата. Красивите костюми на участниците и проявеното желание от децата допринасят за възпитание в любов към добрите традиции, към българският народ.

Изучаването и претворяването на българските обичаи е част от Стратегията на детската градина, защoто културата, традициите и обичаите ни са тези, които са ни съхранили в годините и те ще бъдат тези, които ще ни съхранят и в бъдеще.

Можете да видите прекрасното изпълнение на група "Мики Маус", като натиснете линка по-долу:

https://youtu.be/UU5L1ojPiP0